Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Stacje zmiekczania wody

Showing all 8 results

Nie wiesz jaki preparat lub urządzenie sprawdzi się najlepiej?
Umów się z naszym ekspertem, który dobierze odpowiedni produkt.

Nadmierna twardość wody jest przyczyną powstawania kamienia kotłowego (a co za tym idzie zmniejszenia wydajności procesu grzewczego w urządzeniach pracujących na zasadzie wymiany ciepła).

Zgodnie z polskimi normami (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007, Dz.U. nr 61, poz. 417 ze zm., Dz.U. nr 72, poz. 466.) twardość ogólna wody do picia powinna wynosić 60–500 mg CaCO3/l [ppm].

Zmiękczanie wody polega na usuwaniu twardości na drodze wymiany jonowej. Twardość ogólna, będąca sumą twardości węglanowej i niewęglanowej, jest usuwana na kationicie silnie kwaśnym w cyklu sodowym – podczas przepływu wody przez żywicę jonowymienną powodujące twardość jony wapnia (Ca2+) i magnezu (Mg2+) wymieniane są na jony sodu (Na+). Gdy zdolność jonowymienna złoża zostanie wyczerpana, jest ono poddawane regeneracji roztworem soli kuchennej (NaCl). Częstość regeneracji zmiękczacza zależy od twardości oraz ilości uzdatnianej wody.
Zmiękczacze do wody dobiera się, biorąc pod uwagę zdolności jonowymienne urządzenia, tj. iloczyn trzech następujących wartości:

• twardości wody surowej [°d]
• przepływu hydraulicznego [m3/h]
• czasu tworzenia się solanki, potrzebnej do regeneracji żywicy jonowymiennej [ok. 4-6 h]

Co warto wiedzieć o zmiękczaczach do wody?

Urządzenia zmiękczające wodę mogą być sterowane:
• czasowo – regeneracja zmiękczacza wody następuje w zaprogramowanych odstępach dobowych, o zadanej godzinie
• objętościowo – regeneracja zmiękczacza wody następuje po zmiękczeniu zaprogramowanej objętości wody
• objętościowo z pierwszeństwem czasowym – regeneracja zmiękczacza wody następuje po zmiękczeniu nastawionej objętości wody, ale nie wcześniej niż o zaprogramowanej godzinie (przy braku rozbioru wody urządzenie wchodzi w regenerację po upływie czasu określonego w instrukcji urządzenia)

Zmiękczacze wody mogą być jednokolumnowe (SIMPLEX) lub dwukolumnowe (DUET) oraz dodatkowo proponujemy Państwu urządzenia w układzie MULTI – trzy- lub czterokolumnowe urządzenia (pod indywidualne zapotrzebowanie Klienta), zapewniające nieprzerwaną dostawę wody zmiękczonej. Przed zmiękczaczem powinien być zainstalowany filtr mechaniczny, który zabezpieczy głowicę sterującą zmiękczacza i żywicę jonowymienną przed zanieczyszczeniami mechanicznymi, przyczyniając się tym samym do lepszej pracy i przedłużenia żywotności urządzenia. Woda poddawana zmiękczaniu powinna być również odżelaziona i odmanganiona, w przeciwnym wypadku część zdolności jonowymiennej zostanie wykorzystana na wymianę jonów żelaza i manganu. Ponadnormatywne ilości żelaza skracają żywotność żywicy jonowymiennej (nawet o 50%).