WKŁADY WĘGLOWE
Wkłady przeznaczone do usuwania z wody zanieczyszczeń organicznych, związków chemicznych, poprawy klarowności wody – jej smaku, zapachu i barwy. Węgiel aktywowany może być wykonany z węgla bitumicznego, antracytowego lub z łupin orzechów kokosowych. Zjawisko cechujące każdy węgiel aktywny jest ADSORPCJA – polega ona na wiązaniu cząsteczek zanieczyszczeń na zewnętrznej powierzchni adsorbera (w tym przypadku węgla aktywowanego). Węgiel aktywny jest znakomitym adsorbentem – wynika to z faktu, że stosunek powierzchni węgla aktywnego do jego wagi jest bardzo duża (500-2500 m2/g). Węgiel aktywowany jest nietoksyczny i wykorzystywany jest powszechnie w uzdatnianiu wody (zarówno spożywczej jak i gospodarczej czy też do celów akwarystycznych). Wkłady węglowe osiągają pełną sprawność po kilku godzinach od pełnego spenetrowania warstwy węgla przez wodę. Po zainstalowaniu wkładu w obudowie, powinno się go przepłukać w celu usunięcia poprodukcyjnego pyłu i drobin. W tym celu wyjście wody z filtra w którym umieszczono wkład należy umieścić w pojemniku mogącym pomieścić kilkanaście litrów wody i pod ciśnieniem z instalacji wodnej, przez krótką chwilę trzeba przepłukać węgiel aktywowany. Oczywiście z uwagi na różnorodność systemów uzdatniania wody, czynność ta w szczegółach wygląda inaczej dla poszczególnych produktów (np. w przypadku filtrów narurowych przepłukanie może odbyć się poprzez spuszczenie wody z najbliższego zaworu, kranu itp.).
Wkłady filtrujące wodę, można podzielić na dwie grupy:
Wkłady z węglem granulowanym z uwagi na rodzaj zastosowanego złoża węglowego, podzielić można na kilka rodzajów:
- z węglem bitumicznym – jest to podstawowy rodzaj węgla aktywowanego, wystarczająca do typowych zastosowań związanych z usuwaniem chloru, usuwaniu zanieczyszczeń organicznych i poprawy klarowności wody
- z węglem antracytowym – pośredni pod względem zdolności filtracji rodzaj węgla aktywnego; w ofercie Aquafilter występują wkłady z mieszanką węgla antracytowego i z łupin orzechów kokosowych, które są bardzo dobrym medium filtracyjne w uzdatnianiu wody spożywczej
- z węglem z łupin orzechów kokosowych – który cechuje bardzo wysoka zdolność adsorpcji; jest to najlepszy rodzaj złoża węglowego, polecany w uzdatnianiu wody o bardzo dużym zanieczyszczeniu organicznym, utlenialności, poziomie chloru itp.
Wkłady węglowe są oferowane również z dodatkowym czynnikiem bakteriostatycznym KDF, który zapobiega rozwojowi mikroorganizmów w wodzie. Są one polecane głównie do uzdatniania wody spożywczej.
Zdjęcia wkładów: